Vaszary Kertmozi

Esténkét mozgó a Villa kertjében.
Látogasson el hozzánk, egy kis nyáresti filmezésre.

Vaszary Kert, 22.00 órás kezdésekkel,
augusztus 20-án és 27-én 22:30 órás kezdésekkel.
Alkalmanként ARTaParton beszélgetés kiséri a filmek vetitését, Novák Péter Vezetésével.

Vaszary Kertmozi a " Balatonfüred 50" jegyében
1971-ben vált várossá Balatonfüred. Ez alkalomból egész évben számos eseménnyel emlékezünk az elmúlt 50 évre. Az idei nyári kertmozi filmjei az 1971-es év legjelentősebb filmalkotásai.

 


július 9.

Szerelem

fekete-fehér magyar filmdráma
Rendező: Makk Károly
Főszerepben:Darvas Lili, Törőcsik Mari
Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újra kezdi az életet.
Déry Tibor Szerelem és Két asszony című novellái alapján készült. Az alkotást Makk Károly rendezte, a főszerepben Törőcsik Mari, Darvas Iván és Darvas Lili játszik. Az 1971-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a Zsűri díját, az OCOC díját, a két női főszereplő pedig a zsűri külön dicséretében részesült.Július 16.

A sípoló macskakő

filmszatíra
Rendező: Gazdag Gyula
Főszerepben: Bozsogi János, Vincze Sándor, Gergely Gábor, Tőkés Zoltán
Gimnazisták, több száz budapesti kamasz érkezik Gecsőpusztára, nyári építőtáborba. Megtörténik a tábor elfoglalása, belső rendszerének megszervezése, vezetők, felelősök választása - csak a munka hiányzik, közbejött okok miatt. Ezt a felügyelő tanárok elvből nem hozzák a fiúk tudomására, hanem hogy fenntartsák a tábor rendjét, egyfajta tartalom nélküli, mechanikus rendszer felesleges célkitűzéseit erőltetik rájuk. A diákok megneszelik az igazságot, és miután megbizonyosodnak a tétlenségről, megkezdődik a belső rend felbomlása, és dacos szembenállás alakul ki tanárok és diákok között.
A film a rendezőjének, az akkor mindössze 24 éves Gazdag Gyulának az első filmje volt, és rendszerkritikus hangvétele miatt az elkészülte után betiltották, de 1972-ben mégis bemutatták. A premiert követően Gazdag elsőfilmesként elnyerte a Kritikusok díját.július 23.

Párbaj (Duel)

thriller/filmdráma
Rendező: Steven Spielberg
Főszerepben: Dennis Weaver, Carey Loftin
Mr. Mann (Dennis Weaver) egy kaliforniai úton autózik. Nyugodtan halad, van még ideje fontos üzleti megbeszéléséig. Megelőzi az előtte pöfögő kamiont, és visszaáll kényelmes autósebességére. De ekkor történik valami, amit Mr. Mann nem ért. A kamion üldözőbe veszi. A negyven tonnás szörnyeteg az életére tör. És Mr. Mann, a békés kertvárosi polgár hamarosan rájön, hogy harcolnia kell. Gép gép ellen, sofőr sofőr ellen. Kezdetét veszi egy különös, halálos párbaj...július 30.

Szerelmesfilm

színes magyar játékfilm
Forgatókönyv, rendező: Szabó István
Főszerepben: Bálint András, Halász Judit
A korabeli kritika a filmet vegyesen fogadta. Hol terjengősnek, hol túl szubjektívnek, hol túlzóan érzelmesnek találták. „Az izgatott beszéd arról, hogy a Szerelmesfilm mennyire szubjektív és lírai, a kritikának arra volt jó, hogy ne kelljen szembenézni a film igazi tartalmával. Jancsi és Kata történetét ma már szinte mint dokumentumfilmet nézhetjük. Egyfajta kortörténeti emléket, amelynek szubjektivitása feltétlenül csökkent, ugyanakkor szinte döbbenten tapasztaljuk, hogy a korról milyen pontos látleletet adott.”
(Idézet: Marx József. Szabó István (Filmek és sorsok). Budapest: Vince Kiadó, 157–158. o. (2002). ISBN 963-9192-46-2)


vaszary kertmozi 2021 event aug

2021. Augusztus 6. 

Szindbád

magyar filmdráma
Rendező: Huszárik Zoltán
Főszerepben: Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Dajka Margit

A film vetítése előtt ArtaParton:A film vetítése előtt ArtaParton:

Szindbád a parton

Kéri Kitty és Novák Péter megidézik a halhatatlan művet

Szindbád a szépséget a természet változásaiban, a szerelemben és nem utolsósorban a kulináris élvezetekben véli megtalálni. Gondolataiban életre kelnek emlékei. Megbarnult fényképek, elszáradt virágok, elsárgult szerelmeslevelek hozzák elő a múltból a szépasszonyokat, lányokat, a hozzájuk fűződő múló érzéseket, s a felejthetetlen húsleves illatát…
A film 1972-ben idehaza elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, a nagydíjat, az operatőri díjat és Dajka Margit megkapta a legjobb női alakítás díját. A magyar filmművészet egyik ékkövének számító alkotás számos nemzetközi elismerésben is részesült.
A Krúdy Gyula művéből készült alkotás a magyar filmtörténet megunhatatlan darabja.


vaszary kertmozi 2021 event aug2

2021. Augusztus 13.

Francia kapcsolat

amerikai krimi
Rendezte: William Friedkin
Főszerepben: Gene Hackman, Fernando Rey, Tony Lo Bianco, Roy Scheider

A film vetítése előtt ArtaParton:

Piroch Gábor kaszkadőrrel Novák Péter beszélget.

Jimmy "Popeye" Doyle a legkeményebb öklű New York-i rendőr: előbb üt, azután kérdez. Ezúttal azonban nagy fába vágja a fejszéjét: az Amerikát kábítószerrel elárasztó "francia kapcsolatot" kellene partnerével felgöngyölítenie. Doyle egy bulldog szívósságával ered a hálózat feltételezett vezetőjének a nyomába, s a törvény minden betűjére fittyet hányva csapdát állít neki.


vaszary kertmozi 2021 event aug3

2021. Augusztus 20.

Halál Velencében

olasz-francia filmdráma
Rendező: Luchino Visconti
Főszerepben: Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Silvana Mangano

Gustav von Aschenbach, a híres zeneszerző, egy szakmailag és emberileg is kimerítő év után a tízes évek Velencéjének csodálatos tengerpartján keres nyugalmat. De már az első napon felfigyel az édesanyjával szintén a szállodában nyaraló fiúcskára, Tadzióra, aki a szenvedélyesen keresett tökéletes szépség megtestesítőjévé válik a szemében. Miközben mindent megtesz, hogy közelebb kerüljön a fiúhoz, a Lido légköre is mind nyugtalanítóbbá válik: a városban felüti a fejét a kolera.


vaszary kertmozi 2021 event aug4

2021. Augusztus 27.

Kamaszkorom legszebb nyara

amerikai filmdráma
Rendező: Robert Mulligan
Főszerepben: Gary Grimes, Jennifer O'Neill

Csapatnyi kamasz fiú nyaral New England egyik üdülőszigetén a második világháború idején. A kölykök a maguk bumfordi módján igyekeznek közelebbről megismerkedni a "nagybetűs" élettel. Majd minden gondolatuk a lányok és a szex körül forog. Hermie a szomszédban lakó csinos Dorothyról álmodozik, az sem zavarja, hogy a lánynak vőlegénye van. A maga kamaszos módján éli meg első nagy szerelmét, nem is sejtve, hogy álma valóra válik. Amikor Dorothy vőlegénye elesik a fronton, a szomorú esemény összehozza a két fiatalt. Hermie számára így válik igazán emlékezetessé 1942 forró nyara.

 

Kövessen minket facebookon is, hogy elsőként értesüljön a nyári vetítésekről.

https://www.facebook.com/vaszarykertmozi

A Vaszary Kávézó pedig finom borokkal és frissítőkkel várja vendégeit.
A belépés díjtalan.