Kortársunk Daumier - kiállításmegnyitó

IMG 2492

Kortársunk Daumier - kiállításmegnyitó

Egy példátlanul sikeres év után idei első kiállításunkkal a korábbi lendületet megőrizve indult 2017-es kiállítási idényünk.

Honoré Daumier grafikáiból álló kiállítás igazi csemege a művészet iránt érdeklődők számára - ahogy ezt a  megnyitó is tanúsította. Élénk érdeklődés viszonozta azt a szellemi kihívást, amely a világ és önmaga értelmezésére, megismerésére szólítja fel a szemlélődőt. Valóban megdöbbentő, hogy a 19. század első felének hányattatott francia történelmében termett társadalmi grafikák ma is őrzik relevanciájukat, valamint az, hogy a Daumier-művek és a kontextusukban kiállított kortárs magyar képzőművészeti munkák mennyire együtt rezonálnak. Konceptuális, absztrakt, realista, anekdotikus, groteszk struktúrák szinte ugyanarról a lényegi tapasztalatról, emberi érzésről referálnak, mint Daumier rendkívüli finomsággal megformált típusos karakterei, jelenetei. Aktualitásuk arra készteti a szemlélőt, hogy mindezt vonatkoztassa a saját korára, saját társadalmára, esetleg saját magára - ha elég bátor.
A kiállítást és a kiállító kortárs magyar művészeket a Francia Köztársaság nagykövete köszöntötte, ezt követően pedig dr. Ádám Péter megnyitóbeszédének alaposan megérlelt gondolatai szolgáltak szellemi munícióval a kiállítás értő befogadásához.
A kiállítás megtekinthető a Vaszary Galériában 2017. június 11-ig.