Hungarikonok, Eurikonok

A magyar kultúra, történelem és sport legkiválóbbjainak relikviái.
2011. október 16 - 2012. január 1.
Megnyitó: 2011. október 16. 17.00

Kárpáti Tamás gyűjteményben többek között Barcsay, Aba-Novák, Bartók, Kodály, Faludy, Karinthy, Jancsó, Makk, Grosics, Papp László, Kossuth, Petőfi relikviái láthatók a legkiválóbb kortárs magyar képzőművészek festményeibe, szobraiba ágyazva.

A csaknem 80 műtárgy
közül tucatnyival először találkozhat a hazai nagyközönség.
A hungarikonokkal párhuzamosan mutatják be egy másik, hasonló szellemben fogant gyűjtemény, az Eurikonok néhány darabját, amelyek John Lennon, Jiri Menzel, Niki Lauda és Tony Curtis személyes tárgyaiból készültek.
A megnyitón jelen lesz több, alkotásával a gyűjteményben szereplő képzőművész, illetve a relikviák volt tulajdonosai.
Köszöntőt mond: dr. Bóka István polgármester.
A kiállítást megnyitja: Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.


Kodály metronómja, Nagy Imre órája, Faludy botja, Karinthy írógépe, Cziffra György kottáskönyve, Pege Aladár vonója, Barcsay ecsete, Kertész Imre kalapja. Csak néhány, azon tárgyak közül, amelyek a kiemelkedő magyar személyiségek relikviáit bemutató tárlaton láthatók. Metamorfózis a Vaszaryban.


Barcsay Jenő, Aba-Novák, Bartók Béla, Victor Vasarely, Darvas Iván, Tolnay Klári, Jancsó Miklós, Makk Károly, Papp László, Károlyi Mihály, Petőfi Sándor, Örkény István – néhány azon nevek közül, melyeknek egy-egy emblematikus tárgyával találkozhat a közönség a sajátos tárlaton. A nyolcvan alkotást bemutató kiállításon több olyan tárgy is szerepel, amelyet először állít ki a magánygyűjtő.
Kárpáti Tamás évtizedeken át gyűjtögette a hírességek használati tárgyait, majd a legkiválóbb kortárs magyar képzőművészeket kérte fel arra, gondolják tovább a relikviákat, ágyazzák be festménybe, szoborba. A magángyűjteménynek induló kezdeményezés így mára a magyar kultúra, sport és közélet kiválóságainak arcképcsarnoka lett. Az egyedi tárgyakat bemutató alkotásokat a kortárs képzőművészet jeles képviselői mint például Nádler István, Szemethy Imre, Pauer Gyula, efZámbó István, Szotyori László, Tettamanti Béla, Radák Eszter, Barabás Márton készítették.
- Gyerekkorom óta szenvedélyes gyűjtő vagyok. Jelenleg mintegy nyolcvan muzeális tárgy alkotja a gyűjteményt. A hungarikonok értelemszerűen elsősorban a XX. század második felének adják valamiféle lenyomatát, de sikerült már hozzájutnom Petőfi-, Kossuth- vagy Széchenyi relikviákhoz is. Ezek a muzeális tárgyak már önmagukban is igazi ritkaságok, ám a felkért képzőművészek új életet leheltek beléjük, tovább gondolták azokat, s megidézve egykori tulajdonosukat új alkotásokat hoztak létre. Izgalmas, duplán egyedi műtárgyak születtek, melyek révén az értékmegőrzés és az értékteremtés együtt valósul meg – vélekedik a tárlatról Kárpáti Tamás, aki több évtizedes kulturális és sportújságírói ténykedése során riportok, barátságok révén tett szert gyűjteményére.

A hungarikonokkal párhuzamosan a füredi galériában bemutatják a hasonló szellemben fogant gyűjteményt, az Eurikonokat is, amelyek John Lennon, Jiři Menzel, Niki Lauda vagy Tony Curtis személyes tárgyaiból készültek.

Video © FüredTV